Jelenlegi hely

Okos otthon

Mostanában egyre többet halljuk emlegetni az okos házakat vagy okos otthonokat, de mit is jelent ez valójában? Mitől lesz a házunk okos?
Nos az otthonunkban sokféle kis rendszer működik egymástól függetlenül, mint a fűtésünk, hűtésünk az árnyékolóink, a világításunk, szellőztetésünk, háztartási gépeink, audiovizuális rendszereink, locsolórendszerünk, vagyonvédelmi és tűzvédelmi rendszerünk. Ha ezeket egy rendszerbe szervezzük akkor máris okos házat kapunk. Ráadásul ilyenkor a különböző rendszerek egymással karöltve működnek, segítve egymást és ezzel segítve a hatékonyságot, amit végső soron a pénztárcánkon érezhetünk.
A rendszerbe szervezésre sok lehetőség van, de ha biztosra akarunk menni akkor egy olyan rendszert válasszunk ami gyártó független és mindenhol elérhető. Ezt úgy hívják, hogy KNX. Ez a rendszer most már több mint 400 gyártót foglal magába és több mint 65 ezer cég foglalkozik a telepítésével (amihez a mi cégünk is csatlakozott). Ez a rendszer mindenféle európai, amerikai sőt kínai szabványokat is teljes mértékben teljesít, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a több mint 25 éves működése során immáron már világszabvánnyá vált.
A legszerencsésebb, ha már a tervező asztalon gondolunk erre és akkor a ház kábelezést úgy lehet kialakítani, hogy abból okos otthon lehessen. Ha már ezen túl vagyunk és kész házunk van, akkor jöhet az a lehetőség, hogy a kábelmenetes (rádiós) rendszert választjuk. Ami a legizgalmasabb, hogy az egész rendszert rátehetjük a mobiltelefonunkra és bárhonnan elérhetjük a házunkat. Megnézhetjük, hogy áll a fűtésünk, hogy állnak az árnyékolóink, világításunk, mennyit termel a napelem rendszerünk. De be is avatkozhatunk távolról, lehúzhatjuk vagy épp fel az árnyékolóinkat, fűtésünket állíthatjuk, belenézhetünk a biztonsági kameránk képébe, elindíthatjuk az öntöző rendszerünket. Akár a rendszerünk üzeneteket is küldhet nekünk és kérheti a beavatkozásunkat, de hagyhatjuk azt is, hogy ő tegye a dolgát. A beállítások alapján megelőzheti, hogy házunk túlmelegedjen, ha túlságosan betűz a nap, akkor lehúzza az árnyékolóinkat, de akár fordított esetben, ha a háznak jól jön egy kis külső energia akkor épp felhúzza az árnyékolókat, hogy a jó kis napsugár melegítse otthonunkat.
Vagy egy másik hasznos hozadéka lehet a rendszernek, hogyha például elmegyünk otthonról akkor a riasztó aktiválásával alaphelyzetbe állíthatjuk a házat, így nem kell körbe futni, hogy lekapcsolatunk-e minden villanyt, redőnyt, fűtést, stb., sőt otthonlétet is szimulálhatunk, mintha ott sétálgatnánk egyik helyiségből a másikba és kapcsolgatnánk a villanyokat.
Az okos házunk ily módon segít nekünk, hogy a különböző rendszereink egy egységként működjenek és a mi kényelmünket szolgálják. Nekünk csak hanyatt kell dőlnünk a kanapénkon és megnyomni egy gombot a telefonunkon, hogy házimozizás és az okos házunk úgy állítja a fűtésünket, az árnyékolóinkat, a világításunkat, hogy az a legmegfelelőbb legyen a mi zavartalan kikapcsolódásunkhoz.
Hát élvezzük az okos otthon nyújtotta kényelmet…

Hagyományos kapcsolók felokosítása,
ha már készen van a villamoshálózatunk, de szeretnénk utólag felokosítani, akkor nagyon jó lehetőség a vezetéknélküli rendszerek kiépítése. Egyszerűen a meglévő kapcsolónk mögé kell beépítenünk egy modult és már vezérelhetjük is a telefonunkról a kapcsolónkat. Így távolról működtethetjük, vagy beállíthatunk automatikus lekapcsolást, amikor aludni megyünk vagy elmegyünk otthonról.